De natuur is de mens, de mens is de natuur

Voedingsdeskundige

Ik zal eerlijk met je zijn; ik houd van mijn werk en ik heb van mijn passie mijn werk mogen maken. Wat een geluk! Mijn werk is anders dan dat van de meesten. Weet je waarom? Omdat iedereen eet. Uiteraard gaat mijn werk verder dan alleen maar praten over eten, maar ik praat (en denk) wel veel over én aan eten!

Naast dat eten lekker is, ben ik nieuwsgierig naar het effect ervan op je lijf. Ik denk, praat en schrijf hier graag over. Want, hoe zit dat nou met voeding? Waarom werkt iets wel voor de één, maar niet voor de ander? Wat is dan goed eten? Wat zijn koolhydraten, vitamines, mineralen, antioxidanten, etc. Waarom is dit zo belangrijk?

Ook heb ik mijn passies binnen 'eten' en voeding. Zo geloof ik dat een meer plantaardig eetpatroon betere voor je is, help ik graag vrouwen in verwachting en moeders van kinderen van alle leeftijden bij voedingskwesties. Ook allergieën en intoleranties hebben een speciaal plekje.

Lees hieronder meer over wie ik ben, hoe ik hier ben gekomen, en wat ik doe.

Met voeding grip op je gezondheid

Misschien ken je de uitspraak 'je bent wat je eet'. In mijn ogen waar, want wat je eet heeft direct invloed op je gezondheid en op je gesteldheid. Het meest simpele voorbeeld hiervan is dat jij je niet zo lekker voelt nadat je te veel hebt gegeten. Je buik zet op en doet misschien wel zeer. Dat is het gevolg wanneer je eet wat niet bij je past. Gelukkig kan het omgekeerde ook gebeuren, wanneer je eet wat wel bij je past waardoor jij je beter en fitter gaat voelen. En die opgeblazen buik, daar heb je dan geen last meer van.

Goed eten is goed voelen, en het juiste eten kan je helpen je beter te voelen en jouw doel te bereiken.

Ik kan eindeloos praten over voeding en wat het effect er van is op jouw lijf. Het fascineert mij mateloos dat ieder lijf anders kan reageren op verhoudingen voeding. Ieder lijf is uniek en daarom werkt iets wel voor je buurvrouw maar niet voor jou. Ik geef graag inzicht in wat jouw lijf nodig heeft en wat dus werkt voor jou! Dat is mijn missie als voedingsdeskundige. Wil je meer over mijn missie weten, lees dat daarover dan hier. 

De dag dat ik een ander pad in sloeg....

Mijn interesse voor voeding is begonnen uit noodzaak omdat ik zelf van de één op de andere dag zoveel last kreeg van mijn maag en darmen dat ik geen eten meer leek te kunnen verdragen. Ik startte een zoektocht naar wat werkte voor mijn lijf en hoe het zo ver heeft kunnen komen dat mijn maag en darmen zo van slag waren dat ik deze extreme reactie kreeg. 

Ik studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen, Communicatie- en Informatiewetenschappen. Mijn leefstijl was niet bepaald gezond te noemen en op een bepaald moment zei mijn lijf stop. Ik was inmiddels 25 kilo te zwaar, en ik kon niks eten zonder dat mijn darmen opgezet en gevoelig raakten. Eigenlijk voelde ik mij al jaren niet goed, maar dat zie ik nu pas, omdat ik nu weet dat het anders kan.

Ik moest anders gaan eten en beter voor mezelf zorgen. Ik kwam er achter dat ik lactose niet goed kan verdragen en dat ik sowieso een gevoelige darm had. Toen ik beter ging eten vloog de eerste 10 kilo er af. Toen ik ook ging sporten en hier veel plezier in kreeg vloog de volgende 10 kilo er af. De laatste 5 kilo ben ik kwijtgeraakt door kennis te krijgen over wat mijn lijf nodig heeft en welke voedingsmiddelen bij mij als persoon passen. Mijn darmen functioneren nu super, ik heb geen last meer van opgeblazen buiken en vrijwel geen pijnlijke buik meer. 

Tijdens mijn studie kreeg ik dus meer en meer interesse voor voeding. Ik kreeg de mogelijkheid om als leefstijlcoach aan de slag te gaan. Vanaf de eerste seconde wist ik dat ik anderen wilde helpen met hun vragen over goed en gezond eten. Ik heb mijn studie afgemaakt en vervolgens ben ik omgeschoold tot Voedingsdeskundige. 

Nu mag ik doen wat ik écht leuk vind, en waar ik goed in ben.

Wat op je pad komt....

Sommige onderwerpen hebben een speciaal plekje. Zoals je eerder al kon lezen heb ik zelf de nodige darmproblemen gehad en ben ik intolerant voor lactose. Daarbij eten wij grotendeels plantaardig en heeft dit voor mij een speciaal plekje. Maar hetgeen ik echt een softspot voor heb zijn allergieën en intoleranties. 

Mijn dochter is allergisch voor meer dan één voedingsproduct, dat was in het begin wel een flinke uitdaging en dat is het nu soms nog steeds. Omdat zij bepaalde producten niet mag eten was het in het begin even zoeken naar hoe ze aan alle én de juiste voedingsstoffen zou komen. Wanneer ik zelf kook is het eigenlijk geen probleem, want dan heb ik de touwtjes in handen. Maar bij een allergie is het toch altijd spannend wanneer we uit eten gaan of wanneer je kindje naar de opvang gaat. Zelf wordt je snel ervaringsdeskundige, maar soms moet je de touwtjes uit handen geven aan anderen die dat niet zijn en dan heb je als ouder toch altijd een beetje angst.

Ik weet ook hoe zoekend je als ouder kan zijn naar wat wel en wat niet te geven aan een kind met voedselallergie(ën). Ik begrijp als geen ander dat je je zorgen kan maken over of jouw kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en wat voor invloed dit heeft op het eetpatroon van het hele gezin. De allergieën van mijn dochter hebben mij geïnspireerd. Inmiddels geef ik ook  workshops aan beroepskrachten (of pedagogisch medewerkers) in de kinderopvang. De begeleiders leren de basics als het gaat over voeding en de basics over voedselgevoeligheid. Zij leren etiketten lezen, we bespreken alternatieven en hoe je zorgt dat een kind niet buiten de groep valt.

Ik kan hier zowel als voedingsdeskundige als ervaringsdeskundige advies over en begeleiding bij geven. Wil je meer weten over de workshop, lees hier dan verder. 

Meer weten?

 Heb je vragen over voeding? Of wil je graag begeleiding of een (eenmalig) voedingsadvies? Nieuwsgierig naar de workshops die ik geef? Neem gerust even contact met mij op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.