Vegan Kruidnoten

Sinterklaas en zijn pieten zijn weer in het land! Wat een geweldig feest is dat toch en nu ik een kleine rond heb lopen van 2,5 jaar (!), vind ik Sinterklaas nóg leuker!

Vanmiddag gaan we naar de intocht kijken, samen met een vriendinnetje van de Peuterspeelzaal. Een van de leuke dingen van de intocht vind ik altijd dat de Pieten langs komen en je een grote hand met snoepgoed geven uit de jutte zak. Heerlijk vond ik dat als kind! Alleen nu sta ik voor een kleine uitdaging. Ik weet namelijk niet waar de kruidnoten van gemaakt zijn die de Pieten dit jaar gaan uitdelen. En, doordat Zoë allergisch is voor koemelk, kippenei, noten en pinda's, wil ik het risico niet lopen dat zij iets eet wat ze niet kan verdragen. Ik wil dat zij ondanks haar allergiën gewoon mee kan doen met de rest, dus ik heb samen met Zoë zelf kruidnoten gemaakt zodat ook zij tijdens de intocht een beetje kan snoepen. En het leuke is, ik doe de kruidnoten in een pietenzakje en als ze wil kan zij haar eigen-gemaakte kruidnoten delen met haar vriendinnetje. Dat is nog eens speciaal! 

Hieronder vind je het recept voor de kruidnoten, het is echt super simpel en snel te maken. 

Recept

Vegan Kruidnoten

Benodigdheden:

  • 150 gr. Ongezouten plantaardige boter of margarine
  • 75-125 gr. Donkere Basterdsuiker (afhankelijk hoe zoet je het wil maken)
  • 250 gr. Zelfrijzend bakmeel
  • 4 el Plantaardig melk (ik gebruik zelf havermelk)
  • 2 el Speculaaskruiden
  • ½ tl Zout

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 160 °C. Kneed de boter, suiker, de speculaaskruiden, het zelfrijzend bakmeel en het zout door elkaar. Voeg lepel voor lepel de melk aan het beslag toe, zodat het een lekker soepel deeg wordt.

Snijd het deeg in 4 gelijke stukken en vorm er 4 lange rolletjes van 1 cm dik van. Snijd de rolletjes in stukjes van 1 cm en rol elk stukjes tot een balletjes. Leg de balletjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg dat er genoeg ruimte tussen de bolletjes zit want tijdens het bakken zet het wat uit en kunnen ze aan elkaar gaan plakken.

Bak de kruidnoten in de oven in ca. 15 min. gaar en lichtbruin. Haal uit de oven en laat helemaal afkoelen. Als de bovenkant is afgekoeld, draai je de kruidnoten even om want dan koelt de onderkant sneller en beter.

Eet smakelijk!

Meer weten?
Heb je vragen over voeding? Wil je graag begeleiding of een (eenmalig) voedingsadvies? Neem gerust even contact met mij op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.