Welke voedingsproducten moet je vermijden tijdens je zwangerschap?

Yes je bent zwanger! Maar, ineens mag je niet alles meer eten... Erg vervelend maar wel noodzakelijk. De reden hiervoor is het voorkomen van (voedsel)infecties door parasieten en bacteriën, en het vermijden van schadelijke stoffen. Door hier op te letten kun je het risico verlagen op o.a. een miskraam, vroeggeboorte, hersenafwijking en andere nare gevolgen. Het is dus belangrijk extra voorzichtig te zijn. Ook een goede hygiëne rondom de bereiding en het houden van je voedselproducten is belangrijk. Of je een product wel of niet veilig is om te eten tijdens de zwangerschap ligt dus niet altijd aan het product, maar vaker aan de verpakking, het bereidingsproces en de hygiëne. Een paar tips: Eet geen producten die over datum zijn of beschimmeld lijken, was je handen, was ook je groente en fruit extra goed, gebruik schone snijplanken, verhit je eten goed, bewaar gekoelde producten echt koel.

Nou kan ik mij voorstellen dat het allemaal wat verwarrend lijkt, want wat mag je nou wel en wat mag je nou niet? Ik heb het allemaal voor je uitgezocht. Hieronder vind je wat je niet kan eten, maar belangrijker nog wat je wel mag eten tijdens je zwangerschap. Soms is het namelijk heel goed mogelijk om iets wel te eten, maar moet je het bijvoorbeeld verhitten. Lees hieronder meer!

Wil je het lijstje te vermijden voedingsproducten graag hebben? Klik op de afbeelding en het document opent in een nieuw scherm, je kan het dan downloaden. 

Te vermijden voedingsproducten omdat het kans geeft op besmetting met een bacterie of parasiet

Te vermijden of beperken voedingsproducten omdat het kans geeft op een verhoogde inname van giftige stoffen

Meer weten?

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Of wil je graag begeleiding of een (eenmalig) voedingsadvies? Neem gerust even contact met mij op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Disclaimer: De adviezen in deze blog vervangen nooit een medisch advies of behandeling van een verloskundige, gynaecoloog of arts.

Bronvermelding: Voor het samenstellen van deze lijst is o.a. gebruik gemaakt van het boek Eet als een Expert - Zwanger! 1e druk, juni 2019. I’m a Foodie Publishing, Amsterdam.