Wat mag ik nog drinken tijdens mijn zwangerschap?

Niet te veel cafeïne, oppassen met koffie, thee en kruidenmelanges. Ook niet te veel suiker, dus geen frisdranken meer en natuurlijk 9 maanden (of langer) geen alcohol… Het klink alsof je bijna niks meer mag eten én ook niks meer mag drinken. Dat valt gelukkig wel mee, maar wat mag je dan nog wel drinken?

Wat mag je niet en waarom

Cafeïne, giftige stoffen uit thee en alcohol. Het lijkt allemaal vanzelfsprekend, maar weet je ook waarom je dit het beste even niet kan drinken tijdens de zwangerschap? Voor ik je vertel wat je allemaal wel mag drinken, nog even in het kort wat je beter even kan laten staan en waarom.

Cafeïne

Te veel cafeïne kan schadelijk zijn voor de baby in jouw buik. Het kindje kan de cafeïne nog niet afbreken maar krijgt dit wel via jou binnen. Mogelijke gevolgen van te veel cafeïne zijn: lager geboortegewicht, vertraagde groei en ontwikkeling, onrustige baby, miskraam of vroeggeboorte. Beperk de hoeveelheid cafeïne zo veel mogelijk, het liefste naar niks, maar maximaal 1 kopje koffie per dag. Pas dus ook op met cafeïne houdende dranken zoals Cola, Red bull en dergelijke.

Thee

Bepaalde theesoorten bevatten cafeïne, het is goed deze te beperken. Dit geldt voor groene, witte en zware thee. Let ook op met kruidenmelanges zoals venkel-, anijs-, kaneel-, en zoethout- thee (dus ook sterrenmix en sterrenmunt) omdat deze kruiden een hoge concentratie plantengifstoffen bevatten. Beperk deze theesoorten tot 1 mok per dag.

Alcohol

Alcohol is een giftige stof, ook voor de baby in je buik. Naast dat het giftig is duurt het even voor- dat alcohol is afgebroken. Maar je baby’tje kan alcohol nog helemaal niet afbreken en wordt daarom langdurig blootgesteld hieraan. De onafgebroken alcohol in het bloed van je kind circuleert via zijn of haar plas weer terug in het vruchtwater waarnaar het kind dit weer inslikt en het weer opnieuw begint. Door in aanraking te komen met alcohol heeft je kind een verhoogde kans op het Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Dit Syndroom kan leiden tot ernstige hersenbeschadiging en dat kan later leiden tot psychische klachten, en een lager IQ waardoor je kind niet goed mee kan komen op school. Symptomen van het syndroom zijn gezichts- afwijkingen, afwijkingen aan de hersenen, nieren en het hart, een vertraagde groei, slechte spiercoördinatie, hyperactiviteit en autistisch gedrag. Af en toe een drankje en zelfs één enkel keer een drankje kan al leiden tot FAS. Het advies is om alcohol rondom de zwangerschap volledig te laten staan.

Frisdrank

Een ander soort drank waarmee je tijdens je zwangerschap ook voorzichtiger mee mag zijn is frisdranken. Deze zijn in de regel niet direct schadelijk voor je kindje, niet zoals alcohol dat kan zijn, maar frisdranken bevatten wel erg veel suikers en E-nummers die voor jou als zwangere niet per se goed zijn. Een frisdrankje op zijn tijd kan geen kwaad, maar drink je veel frisdrank overdag dan drink je veel suikers en ‘lege calorieën’. Jouw lijf heeft hier niet heel aan en het is beter om te zorgen dat je voldoende water binnenkrijgt zodat je goed gehydrateerd bent. Sommige vrouwen ‘overleven’ de eerste weken op frisdrank omdat ze niks anders kunnen binnenhouden. Dat is een uitzondering en in dat geval is het goed om contact te hebben met een voedingsdeskundige of je verloskundige.

Wat mag je dan wel?

Voor al het bovenstaande is een gezonder alternatief te bedenken én meer! Lees meer over thee, koffie, frisdrank en 4 heerlijke recepten voor mocktails!

Thee voor mama's

Er zijn aardig wat theïnevrije theeën. De theïne is hetzelfde als cafeïne. De meeste thee die je kan krijgen in de supermarkt is een blend van bijvoorbeeld zwarte thee en bevat dus wel theïne. Is het een blend, dan kan op de verpakking van de thee zien of het cafeïne- of theïnevrije thee is. Dat staat dan duidelijk op de voorkant vermeldt, bijvoorbeeld thee van Zonnatura of Pickwick. Bij de Holland & Barret (en ook bij de Etos geloof ik) kun je speciale mamathee krijgen van Pukka, dat heet Motherkind Pregnancy.

Thee zoals rooibosthee, vruchtenthee en pure kruidenthee zijn van nature vrij van theïne. Neem eens lekker (verse) muntthee of (verse) gemberthee.

Koffie voor mama’s

Een heerlijk warm kopje koffie, misschien kon je de geur ervan de eerste weken van je zwangerschap niet verdragen, of misschien heb je er juist extra veel zin in. Maar te veel cafeïne is niet goed voor je ongeboren kindje. Een kopje koffie bevat gemiddeld 65 tot 80 mg cafeïne en dat is aardig wat. Een goed alternatief is cafeïnevrije koffie. Dat bevat aanzienlijk minder cafeïne dan gewone koffie namelijk 3 mg cafeïne per kopje. Het is dus niet volledig cafeïnevrij. Met cafeïnevrije koffie kan je alsnog die heerlijke cappuccino of latte macchiato drinken waar je zo van houdt. Of wat dacht je van een lekkere decafé ijskoffie in de zomer op het terras.

 Een cafeïnevrij alternatief is Chicorei koffie. Het heeft een beetje een bitter smaakje en ergens smaakt het wat zoet en dat lijkt ook wel wat op koffie. Het wordt gemaakt van de wortel van de Chicoreiplant. De plant zelf werd vroeger gebruikt als medicijn. Er zit wel een kleine waarschuwing aan omdat de chicorei de bloedtoevoer naar de baarmoeder kan bevorderen is het onzeker of het verstandig is om dit te gebruiken in het eerste trimester. In. Het tweede en derde trimester is het veilig te gebruiken.

Chicorei koffie is een soort oplospoeder en je kan de koffie maken met heet water, of bijvoorbeeld met warme melk. Qua smaak moet je er dus mee experimenteren wat jij lekker vindt.

 Ben je zwanger in de winter en houd je echt van warme dranken maar wil je geen koffie drinken dan kan je natuurlijk ook een lekkere warme chocolademelk (met slagroom) nemen. Dat kan trouwens ook als je niet zwanger bent in de winter ;).

Frisdranken voor mama’s

Je kan heel gemakkelijk zelf frisdrank maken dat een stuk minder suikers of e-nummers bevat dan de meeste frisdranken. Houd je van de prik van frisdrank dan kan je met bijvoorbeeld bruisend water (Spa rood) al een heel eind komen, meng dit met een lekkere en pure vruchtensiroop zoals vlierbloesemsiroop.

Mocktails

Geen alcohol maar wel een lekkere alcoholvrije mocktail! Het smaakt ook lekker en met een rietje en een blaadje van het een of ander ziet het er ook nog eens super leuk uit!

Alcoholvrije Mojito (voor 1,5 liter)

 • 500 ml water
 • 750 ml bruisend water
 • 4 el honing
 • 8 takjes munt
 • Sap van 3 limoenen
 • IJsblokjes (of crushed ice)

Alles mengen in een mooi glas, leuk rietje erbij, misschien nog een schijfje limoen en je hebt een heerlijke alcoholvrije variant die er net zo feestelijk uitziet als een gewone Mojito.

 

Sex on the beach (voor 1 mocktail)

 • 90 ml sinaasappelsap
 • 50 ml cranberrysap
 • 30 ml perziksap
 • 1 eetlepel grenadinesiroop of Rasberry lemon siroop
 • IJsblokjes
 • Fruit om te garneren

Gebruik een groot cocktailglas en schenk alle laagjes langzaam één voor één, dan krijg je het mooiste effect. Vul het glas voor de helft met ijsblokjes. Meng de grenadinesiroop en het perziksap en schenk het over de ijsblokjes. Doe dan de cranberrysap erbij en schenk als laatste langzaam de sinaasappelsap erbij. Als laatste maak je er echt een feestje van door je glas te versieren met fruit en een leuk rietje.

Piña Colada (voor 1 mocktail)

 • -        100 ml ananassap
 • -        100 ml kokosmelk
 • -        IJsblokjes
 • -        Schijfje ananas als garnering

Meng alles door elkaar en schenk in een mooi cocktailglas. Garneer met een schijfje ananas en een mooi rietje en waan je op een heerlijk strand.

Vlierbloesem-Fizz (voor 1 mocktail)

 • 25 ml vlierbloesemsiroop
 • 25 ml troebel appelsap
 • 125 ml bruisend water
 • ½ limoenen
 • Crushed ice
 • Citroenschijfje

Doe een flinke bodem crushes ice in een mooi wiskeyglas. Pers de limoen uit boven het glas, voeg de vlierbloesemsiroop en het appelsap toe en roer even goed door. Doe dan het bruisende water erbij en garneer met een schijfje citroen.  

Meer weten?

Heb je vragen over voeding tijdens je zwangerschap? Of wil je graag begeleiding of een (eenmalig) voedingsadvies? Neem gerust even contact met mij op om te bespreken wat ik voor je kan betekenen.

Disclaimer: De adviezen in deze blog vervangen nooit een medisch advies of behandeling van een verloskundige, gynaecoloog of arts.